Kantinen

 

 uge15

 

Tips og ideer

 

  

 

Fastelavnsboller

Vandbakkelser ca. 15 stk.

Ingredienser:

 - 125 g smør
 - ¼ tsk. Salt
 - 2,5 dl vand
 - 125 g mel
 - 2,5 dl æg

Fremgangsmåde:

Tænd ovnen på 200 grader varmluft
Kom smør, vand og salt i en gryde og bring det i kog
Kom alt melet i og rør det godt sammen med et piskeris
imens der er middelvarme på komfuret
Tag gryden af varmen og lad det køle let af

Tilsæt nu æggene lidt af gangen og rør det meget grundigt
sammen med en grydeske
Lav små klatter på en smurt bageplade (maks. 9 af gangen)

Bag dem i 20 minutter og husk du må ikke åbne ovnen undervejs

Kagecreme:

 - 1/2 l sødmælk
 - 30 g sukker
 - ½ stang vanilje
 - 3 pasteuriseret æggeblommer
 - 30 g sukker
 - 25 g maizena

En sjat ekstra mælk til piskning af cremen når den er færdig

Fremgangsmåde:

Kog mælk sukker og vanilje op sammen
Rør æggeblommer sukker og maizena sammen i en skål
Hæld halvdelen af mælken over i æggeblommerne
imens du rører med piskeriset
Nu skal æggeblomme massen hældes tilbage i gryden
og det varmes igennem. Når det tykner hældes det i en bøtte
med låg og kommes på køl. Når det er kølet af piskes det på med en
elpisker og spædes med ekstra mælk til passende konsistens


Grønkålschips


Revet rosenkål med creme fraiche 38 %

 15-20 rosenkål

    200 g økologisk creme fraiche 38 % 1 økologisk lime
    Salt
    Skær bunden af rosenkålen og fjern de yderste blade og skyl dem i vand
    Riv dem fint på et rivejern og kom creme fraiche i.
    Smag til med salt, limesaft og evt. skallen

    Velbekomme!

 

 

 

 


 

Sådan laver du Flæskesteg med garanteret sprød svær.

Husk at tilsætte salt når stegen vendes. Det skal gnides rigtig godt ind og ned mellem sværene.

 

Til en flæskesteg hører der rødkål til 

Se her hvordan René laver den.

Opskrift Syltet rødkål

½ rødkål
3 dl eddike
3 dl sukker
½ tsk. stødte nelliker
½ tsk. stødt allehånde
1 lille stang kanel
1 stjerne-anis

Fremgangsmåde:

  • Del rødkålen i kvarte, snit derefter kålen i fine strimler
  • Kom alle ingredienserne op i en gryde og bring det i kog under omrøring
  • Lad kålen simre i 25-30 minutter under låg
  • Smag på kålen, hvis du ønsker det skal være mere sødt, tilsæt sukker, mere syrligt tilsæt eddike
  • Køl det af og kom det i en bøtte og derefter i køleskabet


Langtidshævede boller:
10-12 stk

7,5 dl Koldt vand 
900g Hvedemel 
100g Fuldkornsmel (Grahamsmel eller lign.) 
100 g Surdej 
   20g Salt 
     5g Sukker 
Gær på størrelse med en ært. 

Fremgangsmåde: 

  • Kom alle ingredienserne i en røreskål, rør dem derefter sammen i en røremaskine i 5-6 min eller indtil dejen klasker mod skålen 
  • Lad dejen hæve natten over et lunt sted, tildækket.
  • Varm ovnen op til 260 grader, lav boller ud af dejen.
  • Bag bollerne i 15 min. Ca. Eller til de er gyldne.

 

 

Surdej:

 

Ingredienser:

3 dl vand
1 dl hvedemel
1 dl fuldkornsmel
1 dl rugmel

Fremgangsmåde:

Alle ingredienserne blandes sammen
skålen dækkes med køkkenfilm, det skal være løst på så der kan komme lidt luft ind.
Surdejen skal stå på køkkenbordet i 3-4 dage, indtil den er blevet syrlig.

Smag på den, og lad den stå hvis den ikke er sur nok.

Opfriskning af surdej

1 dl ”gammel” surdej
2 dl vand
1 dl hvedemel
1 dl fuldkornsmel

Alle ingredienserne blandes sammen.

Lad det stå på køkkenbordet igen 1-2 dage og den er igen klar til brug.

God fornøjelse 


Her kan du se og høre René fortælle om hvordan du kan lave en lidt anerledes og spændende kartoffel.

Roastbeef der bliver perfekt hver gang.

Ingredienser:

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Okse/kalvekød culotte eller filet.

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Salt, peber, hvidløg og frisk timian

Fremgangsmåde:

Fjern sener/ hinder på kødet.
Brun det af på en varm pande.
Krydder med salt, peber, hvidløg.
Skyl timian og fordel det på kødet.
Tænd din ovn på 65-70 grader.

Kom kødet i ovnen i mindst 3 timer. Tjek evt. købet med et stegetermometer det skal være 65 grader i midten.
Øg evt. temperaturen en smule på ovnen hvis kødet har svært ved at komme op på 65 grader.

---

Energidrik:
 

COLOURBOX2783850 pil Konverteret 1/2 liter æblemost
COLOURBOX2783850 pil Konverteret 50 g rå rødbede
COLOURBOX2783850 pil Konverteret 1 spsk. honning

Skræl rødbederne, skær dem i skiver og vej af.
Kom mosten, rødbeder og honning i en blender. Smag evt. til med mere honning.

God fornøjelse.

---

Opskrift på iskaffe:

1 l. mælk (sødmælk giver det mest cremede resultat)
3 spsk. formalet kaffe
Ahornsirup

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Bland mælk og kaffe sammen i en skål

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Stil den på køl til dagen efter

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Sigt det gennem en sigte og derefter et fugtigt klæde

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Smag til med ahornsirup.

Velbekomme.


Her fortæller René om hvordan du hurtigt og nemt kan lave syltede rødløg.

    
Ingredienser:

3-4 rødløg
3 dl eddike
3 dl sukker
1 dl vand
et par lurbærblade og timian.

Fremgangsmåde:

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Løg skæres i skiver.

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Eddike, vand og sukker koges op sammen.

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Laurbærblade og timian tilsættes.

COLOURBOX2783850 pil Konverteret Lage hældes over løgene.

 De skal trække et døgn på køl, så er de klar. 


 


Årstidens opskrifter

-fra Kokken på SOSU Syd

Vidste du, at der i SOSU Syds kantine bor en tryllekok, som kan forvandle broccoli til fredagsslik? Det er måske lidt en overdrivelse, men køkkenchef René Hansens kokkerier kan i hvert fald give de småtspisende appetitten igen og få dit madbudget til at strække længere.
Hver måned præsenterer René dig for en nem, sund, billig og indbydende ret med årstidens grønt. Brug retterne i dit hverdagsliv og som sundhedsambassadør på din arbejdsplads.

 
 
November

Sådan får du flere grøntsager i de kødglade! Klik her for at hente opskriften på Kyllingefrikadellerne.


Oktober

   

 Efterårssalat med græskar (klik for at se opskriften)


September:

Broccolisalat med bønner og radicchiosalat (Klik for at se opskriften)

 

God fornøjelse.

 

 

Webdesign byro aabenraa